Narsistik Kişilik Bozukluğu
Geç erişkinlerde başlar. Empati yapamazlar. Üstünlük duygusu ve beğenilme gereksinmesi vardır. Kendilerinin çok önemli olduğu, duygusunu taşır. Başarı ve yeteneklerini abartırlar, eleştiriye çok duyarlıdırlar. Özel ve eşi bulunmaz biri olduğuna inanırlar. Kişiler arası ilişkileri kendi çıkarı için kullanır. Kendini beğenmiş davranış ve tutumlar sergiler (DSM4R). Erkeklerde daha sıktır. Yoğun kıskançlıkları vardır. Anne baba sürekli eleştiricidir. Sorunlu aile ortamları vardır. Patolojisinde annede empati yoksunluğu, ruhsal sorunlar ve erken reddedilme ve kayıp düşünülmektedir. Kibirlidirler. insanlara tepeden bakarlar. Sürekli bir büyüklük davranışı içindedirler. Sınırsız güç, başarı ve fantezileriyle çok meşguldürler. Başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayamazlar. Orta ve ileri yaşlarda sorunları giderek daha da artar madde kötüye kullanımı depresyon ve anksiyete görülebilir. Tedavide psikoterapi ve gerekli hallerde ilaç tedavisi uygulanır.
İstifleme Bozukluğu
Yaşam alanını eski eşyaların birikmesiyle dolması belirgin sıkıntı ve işlevsellikte aşırı biriktirme, saklamama ve toplama davranışı ile gözlenir. Mesleki ve aile yaşamını bu durum olumsuz etkiler. Halk sağlığı sorunları oluşturur. Orta ve ileri yaşta daha sık görülür. Klinikte aşırı biriktirme, sahip olduklarını elden çıkarmada zorluk ve yetersizlik, yaşam alanlarında (evinde) yeni ve eski eşyaları yığma aşırı yığıntılar kişinin yemek pişirme, evi temizleme, yatma oturma ve uyuma gibi günlük ihtiyaçlarını engellemeye neden olur. Evde yangın çıkabilir. Yürüme ve düşmeye bağlı vücut kırıkları oluşabilir. Şahısda içgörü azalmıştır. Zor karar verirler titiz ve mükemmeliyetçi yapıları vardır. Tedavisi psikoterapi ve ilaç tedavisidir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu
Toplumda görülme oranı % 1,5 -% 2 arasındadır. Renkli canlı hareketli davranışlarıyla dikkat çekerler. Doğallıktan uzak yapmacık davranış biçimleri vardır. Hep kendileriyle ilgilenilmesini isterler. Düşüncelerini duygu patlamaları şeklinde ifade ederler. Ani ağlamalar, öfke nöbetleri gözlenir. Cinsel olarak baştan çıkartıcı davranışları olabilir. Sürekli dikkat çekmek ve çok konuşmak isterler ama düşünce içerikleri sığdır. Başkalarını etkilemek isterler. Aile içi çatışmaları vardır. Madde kullanabilirler. Kişiler arası ilişkiler kurmak ve sürdürmekte çok zorlanırlar. Depresyon, öfke ve kaygı sıktır. Etrafın ilgisini üzerlerine çekmek için sürekli fiziksel görünümlerini kullanırlar. Telkine yatkındırlar. Başkalarından kolay etkilenirler. Kadınlarda daha sık görülür. Aşikâr ayartıcı olmalarına rağmen cinsellikten korkarlar. Yaşla birlikte giderek belirtiler azalır. Tedavide depresyon, anksiyete var ise, ilaç tedavisi gerekir. İlave olarak bireysel psikoterapi iç görü yönelimli ve destekleyici bireysel psikoterapi yapılmalıdır.